Surgiscope
A Surgiscope egy állatorvosi célokra fejlesztett endoszkóp eszköz, melynek speciális tulajdonsága, hogy a hagyományos megoldások helyett egy korszerű mobil eszköz, mely jelentősen megkönnyíti az állatokon végrehajtott műtéteket.
A projekt célja

A Surgiscope mobil diagnosztikai eszköz segítségével állatorvosi vizsgálatokat hajtanak végre, melyek során kisebb beavatkozásokat is szoktak végezni. Az eszköz mobilitásának köszönhetően a vizsgálatok akár műtőn kívüli környezetben is elvégezhetőek, ahová a hagyományos műszerpark kitelepítése körülményes és költséges lenne. Az eszköz nem csatlakozik kábelen semmi egyéb egységhez, az áramellátást akkumulátor biztosítja, a kamera képét vezeték nélküli átvitel segítségével juttatjuk el az állatorvos számítógépére, vagy akár okostelefonjára.

Felépítés

Az általunk fejlesztett hardver eszköz legfontosabb eleme egy apró kamerára csatlakozó mobil ledes világítású egység, melyet közvetlenül a műtétnél használnak. A berendezésben felhasznált speciális spektrumú fények segítségével – a hagyományos eszközökkel nehezen érzékelhető – ízületi sérülések és elváltozások fedezhetőek fel. Valós színek visszaadásával a vizsgálatot végző orvos, pontos diagnózist tud felállítani, míg a színes fények (vörös, illetve zöld) használatával ízületi sérülések és elváltozások fedezhetőek fel. A berendezéshez kapcsolódik egy vezeték nélküli átviteli egység is, melynek segítségével az endoszkópra szerelt kamera képét mobil eszközökön jelenítjük meg (laptop, tablet, okostelefon). Mindezt támogatva létrehoztunk egy szoftvert, melynek segítségével a felhasználó (állatorvos) rögzítheti a felvételt, kinagyíthatja azt, jegyzetelhet, mind írásban mind szóban.

Fejlesztés

Hardvereseinket egy igen komoly feladat elé állítottuk a Surgiscope projekttel, hisz egy komoly tudású állatorvosi eszközt kellett létrehoznunk. A fejlesztést és a műszer megépítését több fázisban végeztük el. Számos kritériumnak kellett megfelelni, mind orvosi mind ergonómiai szempontból.

Váz tervezés

A prototípus fejlesztése során a berendezés főbb alkotóelemeit kiválasztottuk, az egyedi alkatrészeket legyártottuk, majd az eszközt összeszereltük és megindulhattak a teszt vizsgálatok, melyekből fontos információkat kaptunk a következő lépés megtételéhez. Ami nem volt más, mint, hogy létrehozzunk egy a prototípus alkotóelemeit magába foglaló burkolatot, mellyel az eszköz kézben fogva kényelmesen és könnyen használható legyen. A tervezőasztalnál indult meg a folyamat, három fajta mintából.

Az első prototípus teszt műtéteit még állati preparátumokon végeztük, ezután átbeszéltük a tapasztalatokat az orvosokkal. Figyelembe kellett vennünk a készülék melegedését (ehhez hőmérséklet analízist készíttettünk), a készülék súlyelosztását, hisz némely műtét, akár két órán is tarthat. Emellett nagy hangsúlyt kapott a forma, melyekhez manakin modelleket készítettünk. Végül, de nem utolsó sorban a készüléken elhelyezendő kezelőszervek (nyomógombok, optika, zoom/fókusz gyűrű) kialakítását is át kellett gondolnunk, mert a Surgiscope mobil diagnosztikai eszközt a vizsgálatok során egy kézzel fogják használni, ezért az eszköz burkolatát úgy kellett kialakítani, hogy az ergonomikus legyen, a fent említett kezelőszervek könnyen elérhetők legyenek. Ezen szempontok figyelembe vételével elkészültünk a végső prototípussal, amit már élesben, élő állatos tesztműtéteken is kipróbálhattunk.

Szoftver

Az eszköz fejlesztésével párhuzamosan megkezdtük a támogató szoftver elkészítését is. Célunk egy olyan letisztult, egyszerű használatú szoftver létrehozása volt, ami elősegíti a műtétek lebonyolítását, valamint annak dokumentálását. Úgy alakítottuk ki az alkalmazást, hogy az laptopon, tableten kezelhető legyen. Minden funkciót elérhetővé tettünk a főképernyőn, így egy kattintással elérhető a videó illetve kép rögzítés, valamint a szöveges és hangjegyzet készítése is.

Összegzés

Nagy kihívás volt a Surgiscope-on dolgozni, hisz a projekt során, mind hardveri, mind pedig szoftveri oldalon komoly fejlesztéseket kellett végrehajtanunk. Számos munkaóra után elkészült, egy a mai kornak megfelelő orvosi műszer. A Surgiscope-al a leendő felhasználóknak egy olyan mobil vizsgálati eszközt hoztunk létre, amely nagyban segíti az orvosi beavatkozásokat a műtőn kívül is.