Hierarchikus objektumalapú és folyamatszemléletű adatbázis modellen alapuló, rugalmas paraméterező környezetben kifejlesztett integrált kórházi információs és szórakoztató rendszer prototípus fejlesztése

A projekt során egy új szoftverfejlesztő környezet kerül kialakításra, melyben bonyolult adatbázis kapcsolatokat igénylő rendszereket, folyamatok mentén, modulokból felépítve lehet elkészíteni egy paraméterező felület segítségével. A rendszer használatához mély programozói tudás, különböző programnyelvek ismerete nem szükséges. A felület használatának elsajátításával és adatbázis szerkezeti ismeretekkel teljes vállalatirányítási rendszerek készíthetők el, szabhatók testre paraméterezéssel. A projekt keretein belül egy erre a rendszerre építkezve, egy kórházi információs és szórakoztató rendszer kerül kialakításra. A rendszere kliensként csatlakozó SetTopBox berendezések a hozzájuk kapcsolat TV készüléken keresztül tájékoztatják a kórteremben fekvő betegeket az aktuális kezelések várható időpontjáról, a betegségeikhez kapcsolódó hasznos információkról rehabilitációs lehetőségekről. Az orvosok illetve a nővérek üzeneteket információkat oszthatnak meg a betegekkel, ill. megnézhetik igény esetén ki is tölthetik a kórteremben fekvő betegek lázlapjait akár az STB készülék távirányítójának segítségével a megfelelő authentikációt követően. Tehetik mindezt úgy, hogy a háttér rendszer különböző interfészeken keresztül tart kapcsolatot a kórházi betegnyilvántartó rendszerrel, így a rendszer pontosan tudja, a szobákban fekvő betegek adatait.

A fejlesztő motor egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a rendszerben történő alkalmazás fejlesztéshez nem szükséges programozói kompetencia, csak a folyamat és az adatbázis szemlélet. A paraméterező felület segítségével a fejlesztő egy grafikus felületen paraméterezi és definiálja a folyamatokat, meghatározza a hierarchiákat, definiálja a különböző hierarchikus pontok közötti relációkat, mellyel végeredményképp akár egy komplett vállalatirányítási rendszert hoz létre. Így a motor segítségével és a meglévő modulok (objektumok) alkalmazásával a legkülönbözőbb felhasználói igények is gyorsan testre szabhatóak. Vagy ha a vállalatirányítási rendszerekről beszélünk, akkor egy működésbeli változás gyorsan és rugalmasan implementálható a rendszerbe.

Az újonnan kifejlesztett rendszer segítségével egy olyan kórházi felület jön létre, melyet a betegek a kórházi szobában látnak. A megjelenítés bármely olyan TV készüléken vagy monitoron történhet melynek van HDMI bemenete, mivel a rendszer része az az IP hálózatra csatlakoztatható STB készülék, mely a HDMI csatlakozón keresztül a TV készüléke juttatja a tartalmakat.

A rendszer interaktív televíziós funkciókat valósít meg, melyben lehetőség van a TV csatornák közötti váltásra, az élő adás megállítására (TimeShift), EPG (elektronnikus műsorújság) használatára, valamint a nPVR (központi videó rögzítő) funkció elérésére is.

Interfészen keresztül összekapcsolható a kórházi betegnyilvántartó rendszerrel, így a fent említett szórakoztató funkciókon kívül további interaktív betegtájékoztató és orvosi felületek elérését biztosítja a rendszer.

Támogatás
Széchenyi 2020

Kedvezményezett neve: Simnest Aviation Kft. (PearWilliams Hungary Kft.)
A projekt címe: Hierarchikus objektumalapú és folyamatszemléletű adatbázis modellen alapuló, rugalmas paraméterező környezetben kifejlesztett integrált kórházi információs és szórakoztató rendszer prototípus fejlesztése
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00887
Szerződött vissza nem térítendő támogatás összege: 99 453 000 Ft
A vissza nem térítendő támogatás mértéke: 59,44 %
A Projekt tervezett befejezése: 2020. 08. 27.